23948sdkhjf

Borås stoppas från entreprenadarbeten på privata marknaden

Borås kommuns servicekontor fälldes på måndagen i Stockholms tingsrätt för brott mot konkurrenslagen. Kommunen måste nu sluta att utföra mark- och anläggningsarbeten på den privata marknaden.
För drygt två år sedan stämde Konkurrensverket Borås kommun i Stockholms tingsrätt. Skälet var att kommunens servicekontor konkurrerade på ett ojuste sätt när det gäller mark- och anläggningsuppdrag på den privata marknaden.
På måndagen kom domen från Stockholms tingsrätt, som går på Konkurrensverkets linje. Borås servicekontor fälls för brott mot konkurrenslagen och tvingas nu att helt upphöra med arbeten på den privata marknaden.
- Detta är en bra och tydlig signal till landets kommuner att det inte är tillåtet att driva verksamhet som riskerar att slå ut privata företag, säger Konkurrensverkets generaldirektör Dan Sjöblom i en kommentar.
Som motivering anges bland annat att kommunen har kunnat hålla lägre priser än vad som har varit möjligt för privata företag, och att den har brutit mot lokaliseringsprincipen och alltså bedrivit verksamhet utanför kommungränsen.
Olof Johnson, chefjurist på Sveriges Byggindustrier, är i dag glad över domen.
– Domen är en viktig seger, säger han. Vi har sagt under tio års tid att det har pågått olaglig verksamhet i Borås. Servicekontoret har bedrivit säljverksamhet med helt andra premisser än privata företag. Nu hoppas vi att andra kommuner som håller på med liknande verksamheter självmant backar, säger han.
Dan Sjöblom framhåller att alla kommuner och landsting har efter denna tydliga dom all anledning att se över hur de bedriver säljverksamhet.
– Skattebetalarnas pengar ska inte användas för att slå ut privata företag från marknaden, säger han. Kommunal verksamhet som konkurrerar med privata företag på ett ojuste sätt är inte tillåten. Det strider mot både konkurrenslagen och kommunallagen, säger han i en kommentar.
Om Borås kommun ändå skulle bryta mot förbudet får kommunen betala ett vite på tre miljoner kronor.
Borås kommun framhåller att det handlar om en arbetsmodell där kommunens servicekontur använder tillfällig överkapacitet att utföra arbeten åt andra än kommunen, det vill säga den privata marknaden.
- Det är en liten del av Servicekontorets verksamhet det handlar om, säger Tom Andersson (MP), kommunalråd i Borås. Vi ska dock överväga att gå vidare för att få vår modell prövad i högre instans. Servicekontoret har varit ifrågasatt till och från sedan det startade 1992. Borås Stad välkomnar därför i sig att verksamheten nu har prövats av domstol, säger Tom Andersson.
Kommunens grundsyn är dock att den försäljning som Konkurrensverket ifrågasatt är obetydlig på marknaden, att den inte snedvrider utan snarare gynnar konkurrensen, och att den dessutom sker enligt Kommunallagen.
Försäljningen på öppna marknaden som nu förbjudits är också en liten del av Servicekontorets verksamhet, cirka sju miljoner kronor av en årlig omsättning på över 200 miljoner kronor från denna typ av uppdrag.
Bakgrunden är att Borås Stad har valt att konkurrensutsätta i princip alla egna mark- och anläggningsentreprenader. Servicekontoret konkurrerar med privata entreprenörer om att få utföra de kommunala entreprenaderna. Servicekontoret har inte kommunala anslag, utan alla intäkter kommer från fakturering av utförda arbeten.
Borås kommun framhåller att servicekontoret måste ha en viss personalstyrka för att klara de uppdrag som kommunala förvaltningar och bolag ger. Men Servicekontoret vinner bara cirka hälften av de kommunala uppdrag de lämnar anbud på. Ibland blir det därför kapacitet över. Det är dessa resurstoppar som säljs utanför den kommunala sfären, enligt Borås kommun.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064