23948sdkhjf

Ny lag förbjuder fossila bränslen

Regeringen trotsar petroleumbranschen och har nu klubbat en lag som helt förbjuder alla fossila bränslen från den 1 januari 2020.
Lagförslaget presenterades tidigt i höstas och emottogs av respektive branschförbund med stor skepsis. Flera av de större nätverk kring klimatfrågor som finns i Sverige välkomnade förslaget, och en oberoende utredning visade att en dylik lag skulle få stora positiva konsekvenser för miljön.

– Självklart känner vi oss oroliga för vår egen överlevnad efter 2020. Men samtidigt vet vi att något måste göras, och om det här är det enda sättet så får vi helt enkelt ställa om oss och olja upp maskineriet i ny produktion, säger Ben Sinesson, talesperson för Petroleumbranschens YrkesTrafikSamling till Transport & Logistik iDag/Transportnet.

2030-sekretariet, det av regeringen tillsatta nationella sekretariatet för uppföljning av arbetet med fossiloberoende fordonsflotta till 2030, kommer med omedelbar verkan att ersättas av ett nytt nationellt sekretariat: 2020-sekretariatet. Flera av de partners som funnits med i sekretariatet kommer dock att följa med in i den nya organisationen.

Förutom de aktörer som redan verkar på marknaden för förnyelsebara bränslen, finns det en liten del av transportbranschen som välkomnar regeringens nya kontroversiella linje:

– Vi har väntat på den här dagen. Nu kan vi äntligen våga ta steget fullt ut och expandera vår fordonsflotta till det dubbla, eller kanske tredubbla, jublar Erik Ramkvist, vd för Svenska Cykelbud när tidningen ringer upp.

Almroths Express & Åkeri, som nyligen började byta ut sin fordonsflotta mot elcyklar, elmopeder och en så kallad triker, hör till de aktörer som ligger tidigt i förberedelserna inför den nya lagen.

Frågan väntas bli en het potatis när EU-kommissionen möts i Bryssel för att diskutera gränsöverskridande transporter under nästa vecka.

– Jag finner inga ord, är Tommy Pilarp säger Transportindustriförbundets Förbundsdirektör och förbundsjurist ovanligt fåordiga kommentar.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078