23948sdkhjf

Ny port mot Öst invigd

Nya import- och exportmöjligheter och ett närmare samarbete Österut – hela vägen till Kina. Det är förhoppningen med Sveriges nya intermodala terminal som invigdes i Karlskrona igår.
Verköhamnen i Karlskrona, eller Karlskrona Baltic Port, är platsen för Stena Line, Green Cargo och Logents nya storsatsning. Tillsammans med Karlskrona kommun har man skapat en unik logistiklösning, som innebär att järnvägs-, väg- och sjöfartstransporter kopplas samman via den nya logistikterminalen i hamnen.

– Nu skapas en helt ny länk till kontinenten, sjövägen till Polen. Och det finns redan ett intresse att koppla vidare den länken till Tjeckien, säger Green Cargos vd Jan Kilström till Transport & Logistik iDag vid invigningen.

Green Cargo ser det nya sammanhållna konceptet som en möjlighet för svenska aktörer – även i storleksordningen mindre – att hitta nya affärsmöjligheter på andra sidan Östersjön. Och att göra det utan att behöva kompromissa på miljöbiten.

Stena Line är huvudägare till Karlskrona Baltic Port, i vilken Karlskrona kommun också är delägare.

– Vi utvecklar en av de starkaste nätverken i Europa. Stena Line har 41 fartyg och trafikerar 23 färjerutter. Genom att koppla järnvägen till det nätverket skapar vi helt nya möjligheter, säger Stena Lines Group Freight Director Björn Petrusson.

– Och nu när vi har den här piloten är det ganska lätt att skapa samma koncept även på andra platser. Jag tror att vi kommer att se mycket fler terminaler av den här typen framöver.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062