23948sdkhjf

Regeringen sjösätter bredare stöd för svensk flagg

Fler fartygstyper har från den 1 juni möjlighet att beviljas sjöfartsstöd, vilket ska stärka svensk sjöfarts konkurrenskraft.
Regeringen ändrar i förordningen och utvidgar sjöfartsstödet för att stärka svenskflaggade fartyg. En förutsättning för att sjöfartsstödet skulle kunna utvidgas var att EU-kommissionen godkände den förordningsändring som regeringen ville göra, vilket kommissionen nu har gjort.

Sjöfartsstödet, som tidigare omfattat enbart last- och passagerarfartyg, kommer i och med ändringen att omfatta betydligt fler fartygstyper. Forskningsfartyg, mätfartyg, kabelläggningsfartyg, rörläggningsfartyg, supplyfartyg och kranfartyg kommer alla att vara berättigade att söka stöd, preliminärt från den 1 juni.

Även bogserbåtar och mudderverk kan vara berättigade att söka sjöfartsstöd, om mer än hälften av verksamheten utgörs av sjötransport. Stöd beviljas då enbart för sjötransportdelen av verksamheten.

För att ett fartyg ska vara berättigat till sjöfartsstöd måste det liksom tidigare vara svenskregistrerat, erbjuda utbildningsplatser, ha tecknat försäkringar samt ha en så kallad sjöinkomst för sjömännen.

I övrigt måste fartyget, precis som idag, vara registrerat i det svenska registret, ställa utbildningsplatser till förfogande, ha försäkringar samt sjömännens löner utgöra så kallad sjöinkomst.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063