23948sdkhjf

Mångmiljonsatsning på Gävle hamn

231 miljoner kronor skjuter regeringen till för att direktansluta Gävle hamn till Ostkustbanan och Bergslagsbanan. Samtidigt lägger man 1 miljard på dubbelspår norr om Gävle.
Kostnadsberäkningen för investeringen i spår till Gävle hamn säger 299 miljoner kronor, och av dem avsätter regeringen alltså den största delen. Resten får Gävle kommun och Gävle hamn stå för. Byggstarten är planerad till perioden 2017–2019.

– För mig har det varit viktigt att öka kapaciteten på järnvägen både för att människor och gods ska kunna ta sig från A till B på ett miljövänligt och snabbt sätt. Detta betyder mycket för jobb och utveckling i regionen, säger näringsminister Annie Lööf i en kommentar.

Bygget av dubbelspår mellan Sundsvall och Dingersjö – en del av Ostkustbanan söderut mot Gävle – har nu också fått grönt ljus, då regeringen avsatt 1 miljard kronor fram till 2025 på projektet. På sträckan Uppsala–Stockholm på Ostkustbanan ska trimningsåtgärder för ytterligare 300 miljoner kronor utföras under planperioden.

Totalt satsar regeringen 3,85 miljarder på att rusta upp Ostkustbanan fram till 2025.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063