23948sdkhjf

Grönt ljus för fler alkobommar

Försöket med alkobom i Göteborgs Hamn har fallit så väl ut att Trafikverket nu gett Motorförarnas Helnykterhetsförbund, MHF, pengar till fler bommar.
– Det står precis klart att Trafikverket stöttar ytterligare försök. Förhoppningen är att det blir en alkobom i Stockholm efter sommaren, säger MHF:s vd Arne Winerdal till Transport & Logistik iDag/Transportnet.

– Det är ett lysande försök, och både regering och riksdag är väldigt positiva. Vi räknar med att detta ska genomföras permanent i alla svenska hamnar nu framöver.

Hittills har man kontrollerat uppåt 10 000 fordon som rullat av färjan till Sverige i Stena Lines Tysklandsterminal i Göteborg, sedan bommen invigdes i augusti. Endast tio har blåst positivt, varav sex lastbilschaufförer.

Alla lastbilar kontrolleras, och även om projektet är ett försök lagförs varje lagöverträdelse efter vidare kontroller av varje förare som fastnar vid bommen.

– Nykterheten bland lastbilschaufförerna som kommer till Sverige med färja har stigit markant i och med bommen, säger Arne Winerdal.

Och då varje automatisk nykterhetskontroll bara tar cirka 10 sekunder, har det heller inte orsakad några störningar i trafikflöden:

– Även om vi sätter upp 100 alkobommar, så kommer det inte att påverka trafikflödena. Men om det skulle sättas upp alkobommar i alla svenska hamnar skulle vi kontrollera 3 miljoner fordon, för det är så många som åker av färjor i Sverige varje år, konstaterar Arne Winerdal.

Läs mer om försöket med alkobommar i Transport & Logistik iDag nummer 3, som utkommer den 28 april.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.33