23948sdkhjf

Regeringen bäddar för tyngre lastbilar

Nu börjar förberedelserna för 74-tons lastbilar på svenska vägar. Regeringen gav idag Transportstyrelsen och Trafikverket i uppdrag att förbereda implementeringen.
Regeringen har tidigare uttryckt att man ställer sig positiv till tyngre lastbilar i Sverige. Idag tar man nästa steg, och börjar förbereda myndigheterna. Nu ska Transportstyrelsen föreslå hur regelverket kan ändras för att lastbilar med en bruttovikt på upp till 74 ton ska kunna trafikera det allmänna vägnätet, och Trafikverket får i uppdrag att se över var de tyngre fordonen kan köra.

– Genom att tillåta tyngre lastbilar kan vi minska utsläppen och företagen minska sina transportkostnader. Så stärker vi Sveriges konkurrenskraft och skapar fler jobb, säger infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd i en pressmeddelande.

Skogsindustrin, som är en stor transportköpare, välkomnar regeringens beslut:

– Att tillåta tyngre lastbilar av normallängd är en viktig åtgärd för att bevara industrins konkurrenskraft och jobb i hela landet, säger Carina Håkansson, vd för Skogsindustrierna, i en kommentar.

– Det är mycket glädjande att regeringen på detta sätt agerar för att värna svensk industri.

Skogsindustriernas beräkningar visar att ett införande av tyngre lastbilar av normallängd skulle innebära besparingar i bränslekostnad på cirka 200 miljoner kronor årligen för skogsindustrin. Man pekar också på en koldioxidbesparing på 65 000 ton per år.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063