23948sdkhjf

EU-kommissionen vill ha tydligare cabotageregler

För att skapa en sund konkurrens på den europeiska marknaden för vägtransporter krävs tydligare regler och rättssäkerhet.
De befintliga reglerna för bland annat cabotage måste utvärderas vidare, så att man kan hitta ett bättre sätt att reglera den. Det konstaterar EU-kommissionen i sin dagsfärska rapport om EU:s inre marknad för vägtransporter.

I rapporten slår man också fast att en kvalificerad arbetskraft inom vägtransporterna måste säkerställas, och matchas med attraktiva jobb.

– Kommissionen har gått långt i sin förståelse för behovet av ordnade sociala förhållanden för att garantera rättvis konkurrens mellan transportföretag i EU, en viktig pusselbit för oss, säger Sveriges Åkeriföretags vd Rickard Gegö i en kommentar.

– För ett par år sedan talade kommissionen om fullständig avreglering inom de närmaste åren. Detta är inte längre på dagordningen. Kommissionen har bekräftat det som marknaden vetat länge - att frågan är mer komplicerad. Det räcker inte att ha regler för lastbilen, det krävs också regler för föraren.

Rapporten visar dock att EU-kommissionen fortfarande vill minska tomkörningar, och tror att de går att minska genom cabotage.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062