23948sdkhjf

Returlådor ger varsammare ägglogistik

Minskade koldioxidutsläpp och färre krossade ägg. Det är några av de positiva effekter som uppnåtts sedan flera av äggbranschens aktörer övergått till returlådor från Svenska Retursystem istället för engångsemballage.
Nu står påsken inför dörren och det är högtryck för äggförsäljningen. Men långt ifrån alla äggkartonger når butikshyllorna. Många ägg krossas under transport och hantering vilket medför att ägg måste kasseras. Detta utgångsläge innebär att flera aktörer inom äggbranschen ser att Svenska Retursystems returlådor minskar risken för stötskador och därmed kross av ägg. Under hösten 2013 började bland annat ett av Sveriges ledande varumärke inom ägg, Kronägg, att använda returlådorna.
Returlådan är modulanpassad enligt dagligvarubranschens standardmått. Därmed sticker de inte ut från pallarna vilket i sin tur minskar risken för stötskador avsevärt. Returlådorna förenklar dessutom för butikerna vid uppackning samtidigt som det minskar avfall och svinn.
En analys som SIK (Institutet för Livsmedel och Bioteknik) har genomfört på uppdrag av Svenska Retursystem visar att genom användande av retursystemet så minskas koldioxidutsläppen med 44 procent, jämfört med användning av engångsemballage.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063