23948sdkhjf

Turkisk terminaljätte ny huvudägare i Gävle Container Terminal

Efter drygt ett halvår avyttrar det Londonbaserade riskkapitalbolaget Metric Capital Partners sitt 80-procentiga aktieinnehav i Gävle Containerterminal, GCT, till den turkiska terminaloperatören Yilport Holding, med huvudkontor i Istanbul.
Yilport, som sedan tidigare bedriver omfattande hamnverksamhet i Turkiet, är ett dotterbolag till den turkiska industrikoncernen Yildrim, med Robert Yildrim som frontfigur. Förvärvet av aktiemajoriteten i Gävle Container Terminal är ett led i Yilports globala expansion.
- Jag kan bekräfta att Yilport Holding har gått in som ny huvudägare i Gävle Containerterminal, säger Stig Wåhlstedt, vd i Gävle Container Terminal, till Transport & Logistik iDag/Transportnet. Efter en tid med skiftande ägare vid sidan av Gävle kommuns 20-procentiga ägarandel, känns det tryggt och bra att Yilport satsar på oss. Det är en stor fördel för GCT att få ta del av Yilports utomordentliga kompetens och erfarenhet av vår bransch. Stabilitet, långsiktighet och Yilports industriella och logistiska nätverk ger GCT och Gävle utmärkta förutsättningar när vi nu står inför en expansion av containerhanteringen.
Stig Wåhlstedt framhåller att den nya majoritetsägaren Yilport stärker utvecklingen i Gävle, och även GCT:s satsning på kombiterminalen Stockholm Nord i Rosersberg. Där ska GCT, via dotterbolaget Scandinavian Ports & Terminals, utrusta, bemanna och driva en av landets viktigaste kombiterminaler, med planering öppning hösten 2015.
- Att integrera Stockholm med GCT gynnar inte bara GCT utan hela hamnverksamheten i Gävle i form av ökade godsflöden.
Transport & Logistik iDag/Transportnet rapporterade i mitten av oktober 2013 om att det Londonbaserade riskkapitalbolaget Metric Capital Partners gick in som huvudägare i GCT. Metric Capital Partners tog över ägande i Noor Holding Gävle AB, som i sin tur kontrollerade 80 procent av bolaget. Samtidigt avyttrade den tidigare huvudägaren – det svenska riskkapitalbolaget Noor Capital – delar av sitt aktieinnehav i Noor Holding Gävle.
Och nu – ett drygt halvår senare – får GCT en ny industriell huvudägare i form av Yilport Holding.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078