23948sdkhjf

Många blindstyren på svenska vägar

Var femte bilist på svenska vägar har så dålig syn att de utgör en direkt trafikfara. Nu ska förarens syn kunna kontrolleras vid bilbesiktningen.
Det är optikkedjan Synoptik som i sin årliga syntest Synbesiktningen undersökt 2 771 svenska bilister. Nio av tio uppgav att de hade tillräckligt bra syn för att köra bil, men undersökningen visade att så många som hälften behövde en synkorrigering. 15 procent hade så pass dålig syn att de utgjorde en direkt trafikfara.

Nu inleder Synoptik ett samarbete med Bilprovningen, och erbjuder bilister att själva testa sin syn i samband med bilbesiktningen. Om självtestet ger en indikation på dålig syn erbjuds bilisten en gratis synundersökning i en Synoptikbutik.

– Vi har cirka 8 000 bilister på våra stationer varje dag. Vi är övertygade om att syntavlorna kommer att bidra till att öka kunskapen och medvetandet hos bilisterna om synens vikt för ett säkert bilkörande. Att så många bilister är en trafikfara på grund av sin dåliga syn är något vi måste förändra, säger Benny Örnerfors, vd på Bilprovningen, i ett pressmeddelande.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078