23948sdkhjf

Luleå Hamn döms till skadestånd

Hamnarbetarna i Uddebo i Luleå Hamn jobbade i pass på uppemot 24 timmar och fick bryta mot reglerna om dygns- och veckovila. Facket ingrep och krävde skadestånd.
I hamndelen Uddebo i Luleå Hamn bedrivs arbete med lossning och lastning av oljeprodukter och annat flytande gods. Då arbetsbelastningen varit hög har reglerna om dygnsvila och veckovila satts ur spel. På en sjudagarsperiod ska hamnarbetarna ha 35 timmars vila, men i vissa fall i Uddebo har det förkommit 16–17 dagars arbete utan ledighet, rapporterar Norrbottenskuriren.

Hamnpersonalen ska frivilligt ha gått med på att arbeta under givna förutsättningar, med långa arbetspass och beredskap i hemmet. Transportarbetareförbundets ombudsman Per-Olof Norgren understryker dock att det är ett arbetsgivaransvar:

– De strider för att få leda och fördela arbetet, då måste de ta sitt ansvar. Allt beror på att man har lite folk och vi har haft liten kontroll. Arbetsgivaren har inte heller haft det utan de har haft fria händer, säger han till tidningen.

Facket krävde kommunägda Luleå Hamn på skadestånd, vilket godtogs. Enligt hamnen handlar det om en symbolisk summa i storleksordningen 30 000 kronor, som en markör på regelöverträdelsen. Nu ska arbetsgivaren öka kontrollen och korrigera skiftarbetet för att undvika ytterligare skadestånd.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.047