23948sdkhjf

EU-parlamentet och transportbranschen

Stora TransportDagen 2014, i Stockholm den 2 april, hade fokus på framtidens infrastruktur kopplat till supervalåret.
Under konferensen diskuterades flera perspektiv på transportfrågorna; nationellt, regionalt, EU och historiskt.

Några av kandidaterna till Europaparlamentet fick möjlighet att berätta om hur de ser på EU och transportpolitiken.

John Strand, ordförande i Sveriges Bussföretag frågade de politiker som kandiderar till EU-parlamentet som medverkade på konferensen varför det inte finns någon svensk EU-parlamentariker i Europaparlamentets utskott för Transport och Turism. Kandidaterna var i sina svar tydliga med att de mycket väl kan påverka transportpolitiken utan att sitta i utskottet, men den enda som klart uttalade en ambition om att ta plats där var Cecilie Tenfjord Toftby (M). Jytte Guteland (S) framhöll att transportfrågorna knyter samman EU-politiken medan Peter Eriksson (MP) talade sig varm för ett effektivt transportsystem och en central politik inom EU.

Den 25 maj i år är det EU-val i Sverige. Då väljer vi 20 ledamöter som ska representera oss i Europaparlamentet i fem år. I valet till Europaparlamentet ska EU:s 400 miljoner väljare rösta fram 751 ledamöter. De ska representera oss i EU-parlamentet de kommande fem åren. EU-parlamentet är med och bestämmer om nya lagar i EU.

EU-parlamentet lagstiftar tillsammans med ministerrådet i EU efter att EU-kommissionen har lagt ett förslag. För att hitta en kompromiss förhandlar de med varandra. EU-parlamentet är väljarnas röst och ministerrådet talar för de 28 regeringarna i EU. Reglerna gäller sedan i alla EU-änder.

Ledamöterna i Europaparlamentet debatterar EU-frågor och arbetar fram nya EU-lagar. Varje ledamot är med i en partigrupp. I en partigrupp samlas ledamöter som har liknande åsikter.

Inom de flesta av EU:s politikområden fattar Europaparlamentet och ministerrådet beslut tillsammans. Det gäller till exempel regler som rör den fria rörligheten för varor, personer, tjänster och kapital inom EU.

Utöver lagstiftning har Europaparlamentet också ett vidare opinionsmässigt inflytande. Vissa kallar därför parlamentet för Europas politiska torg. Genom att anta uttalanden påverkar man den politiska opinionen i Europa och i enskilda EU-länder. Här har parlamentet frihet att ta upp vilka ämnen man vill.

Det råder inget tvivel om att Europaparlamentet har stort inflytande när det gäller beslut som berör trafik, transporter och infrastruktur. Jag vill rikta en uppmaning till de svenska politiker – oavsett politisk tillhörighet – som efter vårens val blir svenska representanter i Europaparlamentet, att oavsett om de väljs in i utskottet för Transport och Turism eller ej, verkligen intresserar sig för dessa frågor och påverkar så att besluten inom dessa områden går Sveriges väg i så stor utsträckning som möjligt.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125