23948sdkhjf

Transportstyrelsen vill sänka väg- och järnvägsavgifter

Sänk väg-, järnvägs- och luftfartsavgifterna och höj sjöfartsavgifterna. Det föreslår Transportstyrelsen.
Transportstyrelsen föreslår avgiftssänkningar för totalt 125 miljoner kronor – och de största sänkningarna inom vägtrafiken. Inom järnvägen och sjöfarten justeras mindre avgifter, vilket för sjöfartens del innebär en höjning då man bland annat vill införa en avgift för tillsyn av hamnarnas sophantering.

”Vi har sett över vägtrafikregisteravgiften, som betalas av alla fordonsägare och kommit fram till att avgiften kan täcka fler kostnader än idag. Det innebär i sin tur att flera andra avgifter kan tas bort. Samtidigt föreslår vi att avgiften sänks från 65 kronor till 60 kronor. Det är en liten förändring men som berör många, vilket gör att den samlade sänkningen ger över 40 miljoner kronor”, skriver myndigheten i sitt förslag.

Flera av luftfartens avgifter sänks, men myndighetsavgiften som ska tas bort successivt ligger kvar för att hålla nere övriga avgifter.

Transportstyrelsen har skickat ut sitt förslag på remiss och samlar in synpunkter fram till den 26 maj. Beslut om avgifterna tas sedan efter sommaren, och ändringarna träder i kraft vid årsskiftet.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.047