23948sdkhjf

Postnord tyngs av omorganisationen

Postnord redovisar ett rörelseresultat på 106 miljoner kronor för årets första kvartal, vilket är ett ordentligt tapp jämfört med fjolårets 330 miljoner. Förklaringen är omställningskostnader, sjunkande brevvolymer och prispress på logistiksidan.
Postnords resultat för årets tre första månader uppgick till 100 miljoner kronor, mot 182 miljoner under samma period i fjol. Nettoomsättningen ökade med 2 procent och hamnade på 9 999 miljoner, främst på grund av logistikförvärv.

– PostNord redovisade ett lägre rörelseresultat jämfört med första kvartalet 2013, vilket förklaras av omställningskostnader relaterat till personalavveckling i samband med ny organisation, fortsatt brevvolymminskning och ökad prispress inom främst logistikverksamheten. PostNord fortsätter att genomföra nödvändiga effektiviserings- och besparingsåtgärder för att nå tillfredsställande lönsamhet i koncernen, kommenterar Postnords vd och koncernchef Håkan Ericsson i delårsrapporten.

Brevvolymerna fortsätter som väntat att minska, i koncernen med 6 procent men inom Breve Danmark med hela 13 procent jämfört med första kvartalet 2013. Det får Postnord att flagga för ännu större volymtapp än vad man tidigare befarat.

– Lönsamheten inom hela verksamheten är fortsatt otillfredsställande. Vi har fullt fokus på att genomföra vår strategi för att förbättra intjäningsförmågan och skapa ökat finansiellt värde. Två viktiga förutsättningar för att PostNord ska nå målet om att vara den ledande aktören i Norden inom kommunikation och logistik, är att vi minskar kostnadsbasen och etablerar en integrerad produktionsmodell i varje land, kommenterar Håkan Ericsson.

Efter Postnords senaste omorganisation är koncernen uppdelad i landsenheter, med ansvar för respektive lands produktion och försäljning. Verksamheten delas upp i affärsområdena Mail & Communication respektive Logistics. Dessutom har en strategisk koncernenhet med fokus på tjänster kring e-handeln skapats.

600 medarbetare i administrativa funktioner har blivit övertaliga efter omorganisationen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062