23948sdkhjf

Nytt bränsle och 100 jobb för Södertälje hamn

Södertälje hamn ansöker om tillstånd för att få hantera så pass stora bränslevolymer att det täcker hela Stockholmsregionens behov. Därmed skapas 100 nya jobb.
Det är ett utökat miljötillstånd som Södertälje hamn har ansökt om i Mark och Miljödomstolen. Planen är att utöka hanteringen av bränsle så pass mycket att hamnen tar över den kapacitet som Loudden och Bergs Oljehamnar idag har, då de två bränslehamnarna planeras stängas 2018 respektive 2019.

Bakgrunden till ansökan är Stockholm Stads utredning, som visar hur olika alternativ till bränslehamnarna kan komma att se ut. Tanken är att flytta hälften av hanteringen från Loudden och Bergs till Södertälje och hälften till Gävle och Västerås. Men Södertälje hamn vill alltså ta över hela hanteringen, med motiveringen att övriga alternativ ger två till tre gånger mer transportarbete:

– Om man istället lägger 100 procent i Södertälje Hamn får vi det lägsta transportarbetet och därmed de lägsta miljöutsläppen. Vårt mål är att bli regionens nav för bränslehantering, vi kan dessutom göra det både säkert, effektivt och miljövänligt, säger Erik Froste, vd på Södertälje Hamn, i en kommentar.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063