23948sdkhjf

Matsvinn blir bränsle i nytt svenskt system

Svenska Bio Simplex, som omvandlar kasserad mat till biobränsle, premiärtestas nu i en butik i Malmö.
Bakom Bio Simplex står återvinningsföretaget Sita, som utvecklat systemet för svenska livsmedelsbutiker. Systemet hanterar både förpackade och icke förpackade matvaror, och sorterar bort förpackningarna till energiutvinning medan matavfallet transporteras till en biogasanläggning för att förädlas till bränsle och gödsel.

– Det är brist på biogas, som är det mest miljövänliga drivmedlet. När livsmedelsbutikerna nu bidrar till att öka produktionen kan det driva marknaden för biogasfordon framåt, vilket leder till miljövinster, kommenterar Joakim Nikkilä, miljösamordnare på Sita Sverige.

– Mycket mat förbränns i onödan och det beror på att det är tidskrävande och dyrt att låta personal i livsmedelsbutikerna ta bort förpackningarna innan maten slängs. Bio Simplex klarar både förpackade och oförpackad produkter och med denna lösning blir det enkelt och lönsamt att återvinna maten som biogas.

I svenska dagligvarubutiker slängs cirka 125 000 ton mat varje år, vilket innebär att det finns mycket råvara att förädla. Först ut att testa Bio Simplex är Ica Maxi Stormarknad i Toftanäs, Malmö:

– Det känns bra att kasserad frukt och mejeriprodukter får nytt liv som biogas. Vi är en Svanemärkt butik och miljöprofilen är viktig för våra kunder. I våra miljömål för året ingår att minska avfallsmängden från butiken. Den här lösningen hjälper oss att klara målen, dessutom bidrar vi till minskade avgasutsläpp från transportfordon eftersom systemet inte behöver tömmas lika ofta, säger butikschefen Karin Gunnarsson.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109