23948sdkhjf

6 av 10 tunga släp underkänns

Av drygt 23 000 tunga släp som besiktigades på Bilprovningen i fjol, underkändes hela 61 procent. 1 150 släp var i så dåligt skick att de fick bogseras bort.
Bilprovningen konstaterar att skicket på de tunga släpvagnarna, med en totalvikt på över 3,5 ton, är skrämmande dåligt i Sverige. Under 2013 besiktigade företaget 23 000 tunga släp, närmare hälften av den totala marknadsvolymen, varav endast 59 procent godkändes direkt. 48 procent underkändes med krav på återbesök och 25 procent underkändes även vid efterkontrollen.

– Jag hoppas att trenden vänder och att vi inom kort får se en ökad godkännandefrekvens. Det borde ligga i ägarnas intresse att underhålla sina fordon, inte minst ur ett ekonomiskt perspektiv. Att det dessutom bidrar till en ökad trafiksäkerhet är en vinning för oss alla, säger Bilprovningens vd Benny Örnerfors i en kommentar.

Den vanligaste orsaken till att släpvagnarna underkändes var brister på bromsarna, som låg bakom 49 procent av fallen. Näst vanligast var brister i hjulsystemet som stod för 25 procent, och därefter följde allvarliga rostskador med risk för haveri, som exempelvis rostskadade länkarmar eller komponenter som brustit.
De märken som hade högst andel underkände släp över 16 ton under 2013 var Briab, med en medelålder på 21 år, och Härryda, med en medelålder på 14 år. Bägge hade en andel underkända släp inklusive efterkontroll på 67 procent.

Bäst klarade sig Krono-släpen, med en andel underkända på bara 27 procent. Där är dock medelåldern endast fyra år. Totalt sett är medelåldern på tunga släp i Sverige nio år.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.156