23948sdkhjf

Akut stängning av järnväg – stor risk för urspårning

Forsmo-Hotingbanan har stängts av akut. Skicket på järnvägen är så dåligt att risken för urspårade tåg är för stor.
Forsmo-Hotingbanan trafikeras normalt av Inlandståg och Hector Rail, som kör rundvirkestransporter. I snitt går två–tre godståg på banan per dygn. Men efter en kontroll beslutade Trafikverket att stänga den helt, efter en stor mängd brister – så allvarliga att de riskerar att orsaka urspårningar.

– Nu får vi dirigera om trafiken via Hoting och Östersund. Vi börjar köra nästa vecka, det blir längre men vi har inget val, säger Johan Hansén, trafikplanerar på Hector Rail till Allehanda.se.

För två veckor sedan spårade ett godståg ur vid Tågsjöberg, utanför Junsele.

– Lokföraren kände till att banan var i dåligt skick och körde väldigt försiktigt, inte mer än 25 kilometer i timmen. Trots det så tippade rälsen och vagnarna sjönk ned i marken, berättar lokförare Per-Erik Björkman för tidningen.

Enligt Sveriges Radio P4 Västernorrland ska Forsmo-Hotingbanan vara stängd för reparation minst fram till den 31 oktober:

– Vi ser allvarligt på att Trafikverket med så kort varsel stänger tvärbanan under så här lång tid. Det här får naturligtvis ekonomiska konsekvenser för vår affärsverksamhet men vi försöker hitta alternativa lösningar för att minimera konsekvenserna för våra kunder, säger Otto Nilsson vd för Inlandståg till radion.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064