23948sdkhjf

Spaden i marken för ny biogasanläggning

En ny biogasanläggning för 160 miljoner kronor byggs i Gladö Kvarn i Södertörn. I full drift kommer den årliga produktionen att uppgå till åtta miljoner normalkubikmeter biogas av drivmedelskvalitet.
Biogas-anläggningen uppförs på SRV återvinnings mark i Gladö Kvarn och ska anslutas till den redan befintliga avfallsanläggningen. Den kommer att omfatta två rötkammare, på vardera 4 500 kubikmeter, och ha kapacitet att ta hand om 50 000 ton matavfall varje år.

– Produktionen av uppgraderad biogas påbörjas under tredje kvartalet 2015. Full produktion når vi 2016, berättar Matti Vikkula, vd Scandinavian Biogas, för Transport & Logistik iDag/Transportnet.

Anläggningen kommer då att sysselsätta ett tiotal personer. Under fjolåret levererades 24,7 miljoner normalkubikmeter biogas av drivmedelskvalitet i Stockholm, varav 16 miljoner var lokalproducerade. Det innebär att produktionen i Södertörn kommer att öka tillgången på lokalproducerad biogas i Stockholm med 50 procent.

– Biogasanläggningen i Södertörn innebär att vi sluter kretsloppet. Vi omhändertar avfall, vi återför ändliga resurser som kväve och fosfor till jordbruket och vi förser drivmedelsmarknaden med utökade volymer av miljövänlig biogas, säger Göran Persson, Sveriges tidigare statsminister och styrelseordförande i Scandinavian Biogas i en kommentar.

Biogasanläggningen uppförs av ett helägt dotterbolag inom Scandinavian Biogas Fuels-koncernen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078