23948sdkhjf

Strejkhot mot godstågtrafiken

Hälften av containertrafiken till och från Göteborgs hamn riskerar att stanna, när Seko nu trappar upp tågstrejken en tredje gång och varslar nu om strejk som drabbar bland andra Green Cargo.
Sekos nya strejkvarsel omfattar Sekos medlemmar vid Green Cargos kombiterminal i Göteborg, inklusive omlastningsterminalen och arbetsområdet Kville på Hisingen – tågtransporterna till och från Göteborgs hamn samt till raffinaderier och Volvos anläggningar på Torslanda – samt avtalsområdet Spårtrafik inom Banerservice Skandinavia.

– Vi har ännu inte fått något gehör för våra krav på en begränsning av deltider och timanställningar. Vi måste få till en lösning här och nu. Därför ser vi ingen annan utväg än att trappa upp strejken ytterligare, säger Sekos förbundsordförande, Janne Rudén.

Att Sekos strejkvarsel rör en konflikt med Veolia, kring anställningsformer och fler deltider, stoppar inte fackförbundet från att dra in andra parter i konflikten, vilket upprör Almega:

– Genom Sekos varsel kan det bli så att fler transporter utförs med lastbil istället för tåg. I slutändan drabbar det Sekos medlemmar inom godstrafiken. Blir det färre tågtransporter blir det också färre arbetstillfällen, säger Beata Hammarskiöld.

Green Cargos vd Jan Kilström är inte helt oväntat mycket kritisk till Sekos hantering av tågkonflikten med Veolia och uppmanar fackförbundet att omedelbart dra tillbaka strejkvarslet:

– Det är fullständigt orimligt att konflikten mellan Seko och Veolia tillåts drabba parter som inte är en del av konflikten. Vi uppmanar Seko att dra tillbaka detta varsel som slår mot godstågsföretag och det import- och exportberoende näringslivet. Det är Sekos och Veolias konflikt och det är deras sak att komma överens nu, säger han i en kommentar.

Sedan den 2 juni omfattar konflikten Veolias Øresundstågen och Snälltåget. Sedan den 17 juni är ett 60-tal Seko-medlemmar på Kustpilen, som trafikerar Kalmar–Linköping och Västervik–Linköping, uttagna i strejk och den 20 juni drabbas även pendeltågstrafiken i Stockholm lagom till midsommar. Godstrafikstrejken bryter ut den 27 juni klockan 14.00, om parterna inte kommit överens tills dess, och berör 70 Seko-medlemmar. I så fall stoppas cirka 70 godståg i veckan till och från Göteborgs hamn, 25 tåg till och från Green Cargos kombiterminal samt oljetågen från raffinaderierna och godstågen till Volvos Torslanda-anläggning.

– Konflikten som Seko har med Veolia handlar bland annat om att företaget sagt upp en stor grupp fast anställd personal för att därefter erbjuda dem deltidsanställningar. Det är ett arbetssätt som vi inte tillämpar på Green Cargo och vi har heller ingen avsikt att göra det, säger Jan Kilström.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063