23948sdkhjf

Toyota Material Handling fokuserar på kvalificerade medarbetare

Sedan årsskiftet är Peter Damberg Senior Vice President HR (HR-direktör) för Toyota Material Handling Europe med placering vid bolagets huvudkontor i Mjölby. Peter Damberg ingår även i koncernens ledningsgrupp.
Peter Damberg har mångårig erfarenhet av HR-arbete. Under de senaste 13 åren har han haft ledande befattningar inom detta område hos bland andra Seco Tools AB och IF Property & Casualty Insurance. Närmast kommer han från Sandvik Venture, där han var Senior Vice President HR.
- Det känns mycket stimulerande att nu vara verksam inom Toyota Material Handling, bland annat eftersom det är en värderingsstyrd organisation som bygger på filosofin i The Toyota Way med de fem kärnvärdena Challenge, Teamwork, Genchi Genbutsu, det vill säga gå till källan, Kaizen, det vill säga ständiga förbättringar och Respect, säger Peter Damberg.
Toyota Material Handling Europe utsågs 2012 till Årets Employer Branding-företag i Sverige för sina lokala och pan-europeiska aktiviteter inom det mycket viktiga området Human Resources, HR. Och när 8 000 svenskar nyligen rankade de attraktivaste arbetsgivarna kommer Toyota Industries, ägare av Toyota Material Handling Europe, bland topp 10. Det framgår med all önskvärd tydlighet av Randstad Award som är världens största employer branding-undersökning som den 3 april i år vid en ceremoni i Stockholm delade ut Sveriges första Randstad Award.
- Vi är naturligtvis oerhört glada och stolta över att ha fått denna utmärkelse, säger Peter Damberg. Inom Toyota-familjen respekteras varje individ och uppmuntras till personlig utveckling. Vi ha som mål att försöka attrahera, behålla och utveckla alla våra talangfulla medarbetare för att ge våra kunder bästa möjliga service.
Toyota Industries placerade sig på åttonde plats i rankingen bland Sveriges 150 största arbetsgivare. Ikea utsågs till Sveriges attraktivaste arbetsgivare, följt av Sveriges Television, Sveriges Radio, Volvo Personvagnar samt ABB.
I undersökningen ingår 23 länder med minst 7 000 personer i varje land. För första gången ingår Sverige i den globala undersökningen om attraktiva arbetsgivare.
Peter Damberg förklarar att undersökningen ger svar på en rad intressanta frågeställningar.
- Det som arbetssökande i Sverige värderar mest är bland annat intressanta arbetsuppgifter och trivsam jobbatmosfär, säger han. Därefter värderas lön och förmåner följt av långsiktig trygghet och företagets geografiska läge. Män attraheras mer av lön, karriär och sund ekonomi, kvinnor mer av arbetsinnehåll och bra arbetsmiljö.

Konkurrens om kompetenta medarbetare

Peter Damberg konstaterar att konkurrensen om kvalificerad arbetskraft är hård. Av det skälet ser han mycket positivt dels på att Toyota Material Handling har en hög placering i Randstad Award, dels på att Toyota Material Handling och Institutionen för ekonomisk och industriell utveckling vid Linköpings universitet tidigare i år undertecknade ett avtal kring långsiktigt strategiskt samarbete.
- Avtalet mellan Toyota Material Handling och Linköpings Universitet är till en början fyraårigt, där parterna under det första året ska bestämma sig för riktningen för det fortsatta samarbetet, säger han. Det långsiktiga målet är att få fram vetenskapliga resultat av världsklass, som också genom sitt fokus på livscykelanalyser och hållbarhet stärker konkurrenskraften för såväl Toyota Material Handling som för svensk industri i helhet.
Avtalet innebär att Toyota Material Handling bidrar till finansieringen av forskningsprojekten med en miljon kronor per år under fyra år. Förhoppningen är dock att det inledande samarbetet ska leda till långtgående forskningsplaner på allt ifrån treåriga till tolvåriga projekt.
- Vårt huvudsakliga syfte är att kunna ta fram bättre erbjudande till våra kunder, säger Peter Damberg. Inköpspriset för en truck är bara en liten del av hela investeringen, än viktigare är kostnader för drift och underhåll under hela produktens livscykel. Våra produkter ska även vara fullt återvinningsbara till år 2020. Linköpings universitet har gott anseende och via samarbetet kan vi såväl få in nya tankar och idéer som hitta och rekrytera de största talangerna.
Peter Damberg framhåller att det för universitet är mycket viktigt att samverka med företag.
- När samverkan sker med företag som Toyota Material Handling, som är verksamma såväl i regionen som internationellt, så stärker det och utvecklar både forskning och utveckling. Linköpings universitet är av det skälet mycket glada att ha Toyota Material Handling som partner. För oss är det också mycket positivt att på det här sättet samverka med Linköpings universitet som är ett av de största universiteten i Sverige som har flest studenter och forskare.
Förutom att ta fram riktlinjer för det fortsatta samarbetet ska det första året också innehålla konkreta studier av Toyota Material Handlings produkter och tjänster, sett ur ett hållbarhets- och livscykelperspektiv. Studier som förhoppningsvis också kan leda till konkreta aktiviteter som stärker företagets konkurrenskraft. Ansvarig forskare är professor Tomohiko Sakao, Avdelningen för industriell miljöteknik.
- Samarbetet med IEI ligger helt i linje med vårt fokus på innovation och utveckling av vårt totala utbud, säger Peter Damberg. Vi har mycket goda erfarenheter av våra tidigare samarbeten och ser fram emot att arbeta med Linköpings universitet och Institutionen för ekonomisk och industriell utveckling, IEI.
Institutionen för ekonomisk och industriell utveckling, IEI, har en lång tradition av samarbete med Toyota Material Handling. Det har gällt projekt inom design/ergonomi, produktionsstrategier, inköps- och leverantörsrelationer, produkt- och tjänsteerbjudanden, med mera. Ett antal examensarbeten genomförs varje år inom olika områden kopplat till behovet inom Toyota Material Handling. Tidigare samarbete har även resulterat i doktorsavhandlingar och vetenskapliga publikationer.

Medverkar i Almedalen

Peter Damberg ser positivt på att Toyota Material Handling i år för första gången profilerar sig under Almedalsveckan i Visby.
Den 1 juli medverkar nämligen Matthias Fischer, vd och koncernchef i Toyota Material Handling Europe, som en av huvudtalarna vid seminariet Framtiden för svensk fordonsindustri som arrangeras av de båda branschtidningarna Transport & Logistik iDag och Trafikforum. Läs mer om seminariet på www.almedalen-debatt.se
Seminariet uppmärksammar att Sverige tillhör de länder i världen där fordonsindustrin har störst betydelse för ekonomin. I en internationell jämförelse är Sverige unikt, att med mindre än tio miljoner invånare ha ledande fordonstillverkare när det gäller bilar, lastbilar, bussar, entreprenadmaskiner, tåg och truckar/materialhanteringsutrustning med både tillverkning och utveckling i landet. Dessutom finns ett livskraftigt kluster av underleverantörer av komponenter och kringutrustning till dessa världsledande tillverkare som har omfattande produktion, forskning och utveckling i Sverige.
Tillsammans med toppdirektörer från Bombardier, Scania, Volvo-koncernen och AvtoVAZ belyser Matthias Fischer vilka förutsättningar som krävs för att fortsätta att vara i framkant och behålla konkurrenskraften som världens ledande tillverkare inom truck- och materialhanteringsindustrin.
Vid seminariet i Almedalen deltar även politiker från båda blocken för att debattera framtiden för svensk fordonsindustri.
Med sitt europeiska huvudkontor, svenska dotterbolag samt norra Europas största lagertruckfabrik i Mjölby i Östergötland, med 1 900 anställda, är företaget en stor och viktig arbetsgivare i regionen. Toyota Material Handling har totalt 8 600 anställda i Europa, varav 2 300 i Sverige. Toyota verkar i en mogen bransch med stor kostnadspress varför forskning och utveckling, arbete i enlighet med TPS (Toyota Production System) och ständiga förbättringar (kaizen) är en förutsättning för att behålla konkurrenskraften.
- Utifrån vår svenska synvinkel ser vi en stor fördel med att vårt europeiska huvudkontor finns i Sverige med den möjlighet till dialog det medför, säger Peter Damberg. Att dessutom produktutveckling och produktion av våra lagertruckar finns på nära håll ökar lyhördheten och förståelsen för våra svenska kunders behov. Almedalen är en mycket intressant mötesplats för näringsliv och politiker. I år när det dessutom är valår känns ämnet för seminariet extra viktigt.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063