23948sdkhjf

Kvalitetsavgifter ska minska störningar på spåren

Regeringen har gett Trafikverket i uppdrag att utveckla kvalitetsavgifterna. Dessa avgifter syftar till att minska störningarna i järnvägssystemet genom att den som förstör eller stör på järnvägen får betala en avgift.
Den svenska järnvägens robusthet måste öka och förseningarna minska. För att uppnå detta genomför regeringen nu bland annat en historiskt kraftfull satsning på drift och underhåll på sammanlagt 86 miljarder kronor under planperioden 2014-2025.
Samtidigt som det sker rekordsatsningar på järnvägsunderhållet är det viktigt att de operatörer som använder spåren också undviker att orsaka störningar. I dag beror ungefär en tredjedel av alla förseningstimmarna på järnvägsföretagen, till exempel fel på fordon eller andra operatörsfel.
Kvalitetsavgifter är en avgift som de aktörer som stör och förstör järnvägen, genom att till exempel slita ned en kontaktledning, får betala. Detta för att det ska kosta att förstöra och löna sig att underhålla sina fordon så störningar inte uppstår.
Genom att höja dessa avgifter stärks den ekonomiska drivkraften ytterligare att underhålla fordonen och undvika störningar.
Förutom uppdraget till Trafikverket får även Transportstyrelsen i uppdrag att redovisa hur tillsyn, fastställande och uttag av kvalitétsavgifterna kan bli mer effektivt och vid behov skärpas. Statens Väg- och Transportforskningsinstitut (VTI) har också fått uppdraget att bistå Trafikverket i deras arbete att utveckla modeller och metoder för att effektivare ta ut kvalitetsavgifterna.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062