23948sdkhjf

GCT:s huvudägare ny terminaloperatör i Oslo hamn

Oslo Havn har valt har valt Gävle Container Terminals, GCT, nye huvudägare – den turkiska logistik- och industrikoncernen Yilport Holding - som ny containerterminaloperatör i Oslo.
Bolaget vann den här upphandlingen i konkurrens med fyra andra terminaloperatörer. Den nya terminaloperatören kommer att ta över driften av containertrafiken i Oslo hamn i slutet av 2014 eller i början av 2015. Avtalstiden är 20 år, men det finns möjlighet till en förlängning med ytterligare 10 år.
Yilport Holding är en del av den internationella, familjeägda industri- och handelskoncernen Yildirim Group, med säte i Istanbul i Turkiet. Bolaget, som bildades 1963, driver verksamheter inom industri- och gruvnäring, handel, shipping, varvsverksamhet och hamndrift. Yildirim Group har 8 000 medarbetare. Transport & Logistik Idag/Transportnet har tidigare i år rapporterat om att Yilport Holding driver tv containerterminaler i Turkiet och att man äger 50 procent av aktierna i Malta Freeport Terminal. Transport & Logistik Idag/Transportnet rapporterade även tidigare i år om att Yilport Holding under våren i år övertog driften av Gävle Container Terminal, GCT, samt gick in som ny huvudägare med 80 procents ägarandel i GCT, som för övrigt är en av de effektivaste containerterminalerna i Sverige.
- Vi har valt det internationella bolaget Yilport Holding som operatör eftersom vi tror att de är bäst på att utveckla och driva Norges största och modernaste containerterminal, säger Anne Sigrid Hamran, hamndirektör i Oslo Havn. Oslo Havn har som mål att vara en konkurrenskraftig och effektiv hamn för framtiden. Vi ska kunna ta emot dubbelt så mycket gods som vi gör i dag sjövägen, för att försörja en ständigt växande befolkning i Oslo-området. Yilport valdes både utifrån ekonomiska och verksamhetsmässiga kriterier.
Det nya bolaget kommer att hyra ytor och leasa kranar av Oslo Havn. Operatören kommer att överta arbetsgivaransvaret för kranförarna, som fram tills nu har varit anställda i Oslo Havn. Hamnstyrelsen beslutade den 24 oktober 2013 att Oslo Havns kranförare ska överföras till ny terminaloperatör genom en verksamhetsöverlåtelse. Genom att operatören får ett enhetligt ansvar för alla uppdrag och alla anställda på terminalen, kommer man att få en mer rationell och smidig drift av terminalen.
- Det är nödvändigt att effektivisera terminalerna och organisera dem så optimalt som möjligt för att säkerställa att mer gods går sjövägen, säger Anne Sigrid Hamran. Att samla de terminalanställda och kranförarna hos en arbetsgivare kommer att ge bättre kommunikation och samarbete. Detta är en driftsform för framtiden. Samtidigt måste vi ha förståelse för att situationen kan upplevas som krävande för våra anställda som får ny arbetsgivare. Den nya operatören har en internationell ledning och kommer att anställa lokala chefer. Samtidigt har vi i förhandlingsprocessen varit tydliga med att operatören måste följa norsk lagstiftning och norsk arbetsrätt.
Lastnings- och lossningsarbetet som är knutet till Oslo laste- og lossekontor omfattas inte av avtalet som ingåtts med Yilport.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062