23948sdkhjf

Fler oerfarna lastbilsförare

45 procent av de svenska åkerierna har rekryterat under perioden maj 2013 och april 2014. 40 procent av dem har anställt förare med mindre än ett års erfarenhet. Andelen anställda kvinnor ökar.
– Om man tittar på de åkerier som rekryterat lastbilsförare anger 40 procent att de rekryterat lastbilsförare med mindre än ett års erfarenhet vilket betyder att nyutbildade gymnasieungdomar och kursdeltagare från arbetsmarknadsutbildningen är efterfrågade. En viktig del i yrkesutbildningen till lastbilsförare är praktiken eller APL, arbetsplatsförlagt lärande, som det numera heter inom gymnasieskolan, kommenterar Bill Rehn, vd på Transportfackens yrkes- och arbetsmiljönämnd, Tya.

En annan trend är att andelen kvinnor bland de som rekryterats i åkerinäringen ökar. I årets underökning har 12 procent av åkerierna anställt kvinnor, jämfört med 9 procent året innan.

Enligt Tyas senaste årliga undersökning av rekrytering i åkerinäringen tycker 74 procent av åkerierna att bra praktikperioder ökar gymnasieelevers möjligheter att få arbete efter utbildningen. En fjärdedel av åkerierna uppger att de har haft svårt att hitta rätt personal:

– De som har haft svårt att rekrytera anger att de i första hand har svårt att rekrytera lastbilsförare med rätt erfarenhet. Ett utvecklat arbetsplatsförlagt lärande kan underlätta matchningen mellan lediga arbeten och sökande, säger Bill Rehn.

Tya genomför undersökningen Rekrytering av lastbilsförare 2014 med hjälp av Statisticon, bland ett urval av de åkerier som är medlemmar i Biltrafikens Arbetsgivareförbund.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078