23948sdkhjf

Världspremiär för testanläggning i Borås

500 miljoner kronor har det kostat att ta fram trafiksäkerhetsanläggningen Astazero i Borås. Idag är det världspremiär.
Alla trafikslag och -situationer kan testas i Astazero-anläggningen i Hällered utanför Borås – världens första fullskaliga testmiljö för framtidens trafiksäkerhet. I anläggningen, som ägs av SP Sveriges tekniska forskningsinstitut och Chalmers, testas olika typer av fordon i miljöer. För att kunna genomföra testerna har man byggt upp Cityarea med stadsmiljö med byggnader och gator, en Multilane road för flerfilig trafik, en 5,7 kilometer lång landsvägsbana och en High speed area för höghastighetstester.

Tanken bakom Astazero är att fordonstillverkare, forskningsinstitut och universitet från hela världen ska kunna testa sig fram till nya innovativa trafiksäkerhetslösningar för att få ned det svindlande talet 1,2 miljoner trafikdöda årligen globalt.

– Bilar som agerar på egen hand kan låta som science fiction, men mycket teknik finns redan framtagen och utvecklingen går oerhört fort. Det är ju faktiskt människor som vållar olyckor, inte halka eller dimma. Kan vi eliminera den mänskliga faktorn, kan vi också eliminera antalet olyckor, säger Pether Wallin, vd för AstaZero.

En viktig del är också att hela anläggningen är uppkopplad, vilket förutses vara framtiden för bilar. På så vis kan ett fordon exempelvis varna ett bakomliggande fordon för halka.

Samarbetspartners och finansiärer är bland annat AB Volvo, Volvo Cars, Autoliv, Scania, Västra Götalandsregionen, Borås Stad, FFI, Tillväxtverket och Test Site Sweden.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062