23948sdkhjf

Attefall mötte branschen på lastbilsmässan

Ett rekordhögt bostadsbyggande i Sverige gynnar åkerinäringen. Det konstaterade bostadsminister Stefan Attefall när han besökte lastbilsmässan i Jönköping på fredagen.
Ulric Långberg från Sveriges Åkeriföretag guidade runt Stefan Attefall på mässan under fredagen. Ulric Långberg informerade bland annat att ungefär 47 procent av landets åkerier är verksamma inom bygg- och anläggningssektorn och att fungerande transporter är en förutsättning för fungerande byggarbetsplatser.

– Att bostadsbyggandet nu är på historiskt höga nivåer gynnar därmed åkerinäringen, säger Stefan Attefall till Transport & Logistik Idag/Transportnet.

– Vi bygger ungefär hälften så mycket som i våra nordiska grannländer och övriga OECD-länder. För att hitta orsaken till det har vi tidigare fokuserat på hur svenska snickare slår i en spik och underskattat planprocessens betydelse. Av det skälet har jag under mina år som bostadsminister ägnat stor kraft åt att effektivisera plan- och bygglovsprocesserna.

Regeringen har bland annat via Stefan Attefalls åtgärder tillskjutit medel till landets länsstyrelser. Syftet är att korta handläggningstiderna för överklagande av plan- och lovärenden. Regeringen har här varit tydlig i sitt besked. Stefan Attefall har angett tidsgränser för hur långa handläggningstiderna får vara. Detta ska leda till att byggnationer inte ska försenas, vilket både direkt och indirekt får positiva effekter för landets bygg- och anläggningsåkerier.

– Det är bra att regeringen har uppmärksammat detta problem, det är även bra att man sätter maxgränser för handläggningstiderna, säger Ulric Långberg.

– Långa överklagandetider för byggen kostar både pengar och sätter käppar i hjulet för entreprenörer och även för åkerier och maskinentreprenörer som är underleverantörer till byggentreprenörerna.

Stefan Attefall guidades av Ulric Långberg runt i bland andra Volvo och Scanias montrar. De båda konstaterade med ett leende att moderna lastbilars rymliga hytter nästan är lika stora som ett Attefallshus inuti.

Stefan Attefall träffade även Boije Ovebrink, som äger världens snabbaste hybridlastbil; ”Mean Green”. Den har en toppfart på 264 km/h och gör 0-100 på 4 sekunder. Räckvidden för fordonets eldrift är hela 16 mil.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078