23948sdkhjf

Volvoingenjörer jagar gymnasieelever

Ingenjörer från Volvo är ute på gymnasieskolor i Göteborg för att försöka inspirera eleverna att välja en framtid i svensk industri, genom utbildningsprojektet Skolsteget.
Statistik från Statistiska Centralbyrån, SCB, spår en brist på 50 000 ingenjörer i Sverige år 2030, vilket oroar den svenska industrin.

– Att förhindra den brist på ingenjörer som väntar det kommande decenniet är en av de verkliga ödesfrågorna som svensk industri står inför. Ska vi lyckas få fler unga intresserade av en framtid inom industrin behövs en bättre samverkan mellan skolan och arbetsliv, och där kan Skolsteget fylla en viktig funktion, säger Volvos vd och koncernchef Olof Persson i en kommentar.

I projektet Skolsteget, som Volvo genomför i samarbete med Göteborgs stad, besöker 14 ingenjörer från koncernen fem gymnasieskolor i Göteborg: Lindholmens tekniska gymnasium, Polhemsgymnasiet, Katrinelundsgymnasiet, Hvitfeldtska gymnasiet och Göteborgs tekniska college. Volvoingenjörerna deltar under totalt 20 timmar i den naturvetenskapliga och tekniska utbildningen med verklighetsbaserade utmaningar och problemställningar. Ytterligare 40 timmar lägger var och en av ingenjörerna på att förbereda sig för lektionerna genom planering och utbildning i pedagogik och retorik.

– De flesta har inte en aning om vilket omväxlande, brett och roligt yrke ingenjör är. Jag hoppas att jag kan ge en bättre insikt i hur många olika möjligheter som finns. Om bara en enda elev tycker att yrket verkar intressant har jag åstadkommit något, kommenterar Elina Drott, systemägare för drivaxlar på Volvo Bussar.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064