23948sdkhjf

Transportstyrelsen gillar robotbilar

Intresset för självkörande fordon är stort, även hos Transportstyrelsen. Enligt en förstudie behövs inga nya trafiklagar för att det ska bli verklighet.
Däremot skriver myndigheten att ett gemensamt regelverk inom EU och FN behöver arbetas fram.

Transportstyrelsen tror att självkörande fordon bör kunna introduceras på marknaden omkring år 2020.

– Transportstyrelsens utgångspunkt är att lagstiftning inte ska stå i vägen för teknisk utveckling så länge utvecklingen uppfyller de transportpolitiska målen om säkerhet, miljö och framkomlighet. Förstudien som vi har tagit fram är en bra grund för det fortsatta arbetet kring autonom körning, säger Staffan Widlert, generaldirektör på Transportstyrelsen, i en kommentar.

I trafikförordningen står det att föraren ska ha kontroll på fordonet, men även om de självkörande fordonen kan ta över körningen i vissa situationer så måste föraren ändå sitta på plats, redo att ta över vid behov. Därför ska ingen lagändring krävas.

Transportstyrelsen konstaterar att ett större antal självkörande fordon i trafik kräver en anpassning av vägtransportsystemet, något som man bör börja ta hänsyn till redan nu i samhällsplaneringen.

– Vi ser positivt på utvecklingen med självkörande bilar eftersom risken för mänskliga misstag minskar och därmed minskar också utrymmet för människan att begå handlingar som idag är kriminaliserade, säger Staffan Widlert.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063