23948sdkhjf

Snart premiär för Eskilstunas nya kommunlogistik

På fredag, den 5 september, körs premiärturen från den Eskilstuna kommuns nya omlastningscentral. Målet är att minska utsläppen från de lastbilar som levererar varor till kommunens enheter samt öka säkerheten för skolbarnen.
Transport & Logistik Idag/Transportnet har tidigare rapporterat om att det i november 2013 togs beslut om att Eskilstuna kommun ska starta en omlastningscentral, som nu går i drift med första leveranserna av livsmedel. Omlastningscentralen drivs av Eskilstuna kommun men distributionen därifrån till mottagande enheter har upphandlats och sker med miljöfordon.
Sedan projektets start har informationsmöten hållits för bland andra kökschefer och kockar. Personal har fått välja dag och tidpunkt när de vill ha sin leverans.
En enhetschef för centralen och tre lagerarbetare har rekryterats.
Kommunens leverantörer kommer nu, med successivt införande, att köra sina varor till omlastningscentralen där de sedan lastas om, samordnas och körs ut till mottagande enheter. Därmed blir det möjligt för kommunens beställare att effektivisera sitt arbete då de kommer att få sin leverans vid samma tidpunkt vid färre tillfällen. Varorna kommer också att vara packad på ett sätt som gör det enkelt att föra dem i kökens förråd.
Redan innan omlastningscentralen är helt utbyggd kommer antalet stopp för lastbilar att minska drastiskt, liksom koldioxidutsläppen.
- Omlastningscentralen innebär en halvering av antalet transporter och utsläpp, säger Kirsi Dogan, logistiksamordnare för omlastningscentralen. Vi får även kontroll på vilket drivmedel som används för dessa transporter. Med färre transporter till skolorna blir också barnens väg till och från skolan säkrare.
Att införa omlastningscentralen skapar också större möjligheter för lokala producenter att leverera till kommunen.
- Denna satsning ger större förutsättningar att handla lokala varor och samverkan med livsmedelssektorn kan nu utvecklas, säger kommunalrådet Magnus Johansson (MP).
Centralen kommer från början att gälla endast livsmedel, men under 2015 utökas till övriga varor inom kommunen. När verksamheten är helt utbyggd kommer samtligt gods till Eskilstuna kommun att lotsas via omlastningscentralen.
Omlastningscentralen ligger utmed Folkestaleden i DHL:s gamla lokaler.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078