Fler smålandskommuner samordnar distribution
Sedan Växjö kommun startade sin samordnade varudistribution år 2010 har de tillsammans med Energikontor Sydost arbetat för att sprida konceptet till övriga kommuner i Kronobergs län. Alvesta, Ljungby och Tingsryd har sagt ja och kommer nu införa en samordnad varudistribution av kommunens varor.
Detta koncept, så kallad samordnad varudistribution, har Växjö kommun tillämpat under några år, men nu kommer detta även att bli verklighet för tre andra kommuner i Kronobergs län, nämligen Alvesta, Ljungby och Tingsryd.
Enligt en förstudie som Energikontor Sydost har gjort beräknas den samordnade varudistributionen, beroende på distributionslösning, minska kommunernas leveranser med 60 – 70 procent och transportarbetet (antal körda kilometer) med 20 – 60 procent. Dessutom möjliggör en samordnad varudistribution att man kan ställa miljökrav på transportfordon och dess drivmedel, vilket kan bidra till att exempelvis koldioxidutsläppen kan minska med mer än 60 procent.
I likhet med andra kommuner som infört samordnad varudistribution, konstaterar kommunerna i Kronoberg att det även finns andra positiva effekter av en sådan lösning. Varje leverans till en kommunal enhet utgör en trafikfara. I och med att en samlastning genererar en minskning av antalet leveranser bidrar detta till en ökad trafiksäkerhet och risken för att en olycka ska inträffa minskar. En samlastning möjliggör också att mindre leverantörer, företrädesvis lokala, kan leverera sina varor till kommunerna. Mindre leverantörer har oftast inte samma distributionskapacitet som större och har därför kanske inte möjlighet att leverera sina varor till kommunens alla enheter.
Sammanfattningsvis konstaterar parterna bakom den samordnade varudistributionen i kronobergskommunerna att Alvesta, Ljungby och Tingsyd är stora vinnare och att den samordnade varudistributionen kommer bidra till minskade utsläpp, ökad trafiksäkerhet samt möjliggöra för lokal och regional näringslivsutveckling.