23948sdkhjf

Rattfyllon stoppas i Frihamnen

I Frihamnen i Stockholm invigs idag sex alkobommar, som ska kontrollera lastbilar och personbilar som köra av färjorna.
MHF verkar för att alkobommar ska införas i alla svenska hamnar, och fick nyligen stöd även av Sveriges Åkeriföretag. Idag tas nästa steg mot visionen, då det tidigare projektet i Göteborgs Hamn följs upp med fler kontrollstationer och högre trafikvolymer.

– Vårt uppmärksammade försök med alkobommar i Göteborg 2013 visar att systemet fungerar: trafiken flyter smidigt genom kontrollen, mätningen sker snabbt och exakt och skulle någon ”blåsa rött” finns det snabbt folk på plats för att lagföra den som kör med för hög promillehalt, säger Arne Winerdal, vd för MHF, i en kommentar.

Försöksprojektet i Frihamnen sträcker sig till årsskiftet 2014/2015, därefter hoppas MHF att installationen av alkobommar i övriga färjelägen kan påbörjas:

– På det här sättet kommer fler liv att sparas på de svenska vägarna. Vi räknar med att det blir ett politiskt beslut att sätta alkobommar i alla relevanta hamnar, säger Arne Winerdal.

– Varje år dör cirka 6 000 personer inom EU på grund av rattfylla. Det svenska försöket med alkobommar har fått stor uppmärksamhet bland trafiksäkerhetsexperterna i Bryssel.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08