23948sdkhjf

Fler 90-tonsfordon på väg

Ett framgångsrikt försök med 90-tons timmerbil mellan Överkalix och Piteå banar väg för tyngre virkestransporter även på andra sträckor.
Försöket med en 90-tons timmerbil har rullat sedan 2009, i ett samarbete mellan Sveaskog, SCA och Överkalix kommun. Tanken med projektet har varit att sprida kunskap om effektiva transporter till myndigheter och beslutsfattare och samtliga partners är nöjda med resultatet:

– Resultaten från våra studier är väldigt positiva. Miljövinsten med att använda en 90-tonsbil är 20 procent mindre koldioxidutsläpp. Samtidigt har belastningen på våra vägar minskat genom att antalet fordon minskar. 19 varv runt jorden har sparats in med en enda lastbil, säger Thomas Hedlund, logistikchef på SCA, i ett pressmeddelande.

– Skogsnäringen med sågverk och massa- och pappersbruk är väldigt viktig för Sveriges och Norrbottens ekonomi. Vi måste utvecklas för att behålla vår internationella konkurrenskraft. Logistik blir en ödesfråga för skogsnäringen. Vi ligger långt från den europeiska marknaden och har långa transporter till våra bruk och sågverk, säger Patrick Bäckström, affärsutvecklingschef på Sveaskog.

Med de positiva resultaten i ryggen börjar man nu arbeta för att utvidga testerna med 90-tonslastbilar i Norrbotten, i ett första steg med virkestransporter till Kalix.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078