23948sdkhjf

Transportstyrelsen sänker avgifter

Transportstyrelsens styrelse har beslutat om 2015 års avgifter. Det blir sänkningar som totalt motsvarar 75 miljoner kronor. Av dem är det drygt 40 miljoner som berör vägtrafikområdet.
Inom järnväg är det endast ett mindre antal avgifter som justeras och sammantaget sänks de.
Bland annat sänks ansökningsavgiften för särskilt tillstånd för läkare och psykologer att göra undersökningar av lokförare – för läkare från 11 200 kronor till 9 000 kronor, och för psykologer från 16 900 kronor till 11 000 kronor.
Ansökningsavgiften för utbildningsanordnare sänks, från 33 600 kronor till 19 500 kronor.
Eftersom dessa verksamheter är nya beräknades de två avgifterna tidigare på en uppskattad handläggningstid. Vid analyser av den faktiska handläggningstiden har den visat sig vara kortare än beräknat och därför har avgifterna sänkts.
Sjöfartsavgifterna ligger totalt kvar på liknande nivå som tidigare, trots att det tillkommit några nya avgifter, bland annat för tillsyn av hamnarnas avfallshantering.
Inom luftfarten sänks ett flertal avgifter. Det har möjliggjorts genom de effektiviseringar som myndigheten har gjort. Den så kallade myndighetsavgiften på 6 kronor, som tas ut per avresande passagerare på svenska flygplatser, behålls tills vidare. Avgiften skulle enligt tidigare beslut successivt tas bort.
Exempel på sänkningar inom luftfarten är att årsavgiften för flygoperativa tillstånd för kommersiella flygtransporter med flygplan sänks för samtliga viktklasser och att årsavgiften för tillstånd för flygplatser och helikopterflygplatser sänks.
Dessutom sänks årsavgiften för tillverkningsverkstäder, från 193 100 kronor till 150 000 kronor.
Transportstyrelsen rapporterar att det är inom vägtrafiken som de mest omfattande avgiftssänkningarna totalt sett föreslås. En av dem gäller vägtrafikregisteravgiften, som betalas av alla fordonsägare.
Transportstyrelsen har kommit fram till att den kan täcka fler kostnader än i dag och att flera andra avgifter av det skälet kan tas bort. Bland annat tas avgiften bort för ansökan om enskilt godkännande, för ansökan om tillfällig registrering, samt för dubblett av registreringsbevis (Del 2) vid beställning via E-legitimation.
Dessutom sänks avgiften från 65 kronor till 60 kronor. Det är en liten förändring men som berör många, vilket gör att den samlade sänkningen blir över 40 miljoner kronor.
Sänkningen av vägtrafikregisteravgiften genomfördes redan den 1 september i år. Övriga avgiftsändringar träder i kraft den 1 januari 2015.
Den totala avgiftssänkningen för samtliga trafikslag blir 75 miljoner kronor för 2015.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079