23948sdkhjf

Lärlingslinjen gör come back

Behovet av kompetenta speditörer är stort i Sverige. En unik kombiutbildning, med teori i Danmark och praktik i Sverige, håller på att skapa en ny lärlingskultur.
Den fem terminer långa gränsöverskridande speditörsutbildningen Spedition & Shipping i Sverige/Danmark lockar många unga, från bägge sidor av sundet. Teorin görs i Roskilde Handelsskola i Danmark och svenska ungdomar kan välja att göra praktiken i Sverige. Fenomenet är inte helt nytt här, utan har testats av det tyska logistikleverantören Dachser i Malmö sedan 2012. Nu tar dock Dachser praktiken vidare och implementerar i princip ett lärlingssystem även i Jönköping och Stockholm.

– Vi har försökt tidigare att hitta lärlingar, men de svenska ungdomarna är inte vana vid att jobba på det sättet. Det har faktiskt varit en ganska stor utmaning att hitta lärlingar i målgruppen här i Sverige, berättar Peter Hut, platschef på Dachser i Göteborg.

Logistikjätten Dachser med totalt 25 000 anställda, varav runt 300 i Norden, har länge jobbat med lärlingar i både Danmark i Tyskland. För tillfället har Dachser totalt närmare 1 400 lärlingar i verksamheten, och utgångspunkten är alltid att få dem att stanna kvar i företaget efter utbildningen.

Målgruppen med lärlingsplatserna är 19–25-åringar, som tänker sig en framtid i branschen.

– Vi tycker att det är viktigt att man kommer ut i verkligheten och får jobba mycket från början. I Sverige gör man tvärtom och satsar mer på teori. För oss är det viktigt att man jobbar. Det är så man kan hitta sina styrkor och svagheter, säger Peter Hut.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.219