23948sdkhjf

Stena Line tvingas höja fraktpriser

Rederiet Stena Line höjer sina fraktpriser med 15 procent, för att klara de ökade bränslekostnaderna på drygt 1 miljon kronor om dagen som det nya svaveldirektivet innebär.
Det nya svaveldirektivet som träder i kraft den 1 januari 2015 kommer att ge Stena Line ökade bränslekostnader med cirka 450 miljoner kronor per år, då det lågsvavliga bränslet är dyrare. Därför måste man nu ta till kraftfulla åtgärder:

– På fraktsidan innebär det att vi måste öka våra priser med runt 15 procent. Vi vill kunna leverera samma kvalitet och service och fortsätta vår satsning på att erbjuda miljömässigt effektiva transporter. Då måste vi ta ut mer av våra fraktkunder för att kompensera oss för de ökade kostnaderna, säger Stena Lines vd Carl-Johan Hagman i en kommentar.

För att hålla nere kostnaderna har man också minskat från två till ett fartyg på linjen Trelleborg-Sassnitz.

– Från ett ekonomiskt perspektiv är det här ett av de största negativa politiska besluten sedan tax-freen avskaffades. Vi är positiva till miljöförbättradende regler så länge de är samma för alla och sker i en takt som vi och våra kunder klarar av – så är inte fallet med de nya svavelreglerna. I slutändan påverkar de ökande bränslekostnaderna den svenska export- och importindustrin negativt eftersom en betydande andel av transporterna går på havet, säger Carl-Johan Hagman.

I början av 2015 inleder Stena Line försök med metanol som drivmedel för en färja. Man tittar också på skrubberteknik och LNG-fartyg.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078