23948sdkhjf

Absolut Vodka på raps

Absolut Vodka går över till biobränslet RME, rapsmetylester, för att halvera sina koldioxidutsläpp för transporterna till och från produktionsanläggningarna.
En kartläggning av The Absolut Companys transporter, visar att den största klimatpåverkan orsakades av transporterna av så kallad drank, en biprodukt från vodkaproduktionen. Vid framställningen av en liter vodka blir det fyra liter drank, som används som föda för kor och grisar. Nu ska utsläppen för dranktransporterna drastiskt minska:

– Vi inledde samtal med åkarna som transporterar dranken och gemensamt hittade vi lösningen med RME, rapsmetylester, också känt som biodiesel. Vi har hittills erfarit att med rätt service, är det idag möjligt att genomföra ett större transportarbete med RME, säger Peter Neiderud, logistikchef och tillförordnad kvalitets- och miljöchef vid The Absolut Company.

Sedan tidigare finns krav på veteleverantörerna att minst 25 procent av transporterna ska ske med förnybara bränslen, och nu höjs kraven även på övriga leverantörer. För att underlätta för transportörerna har en ny tankstation för lokalproducerad RME byggts vid Absolut Vodkas destillieri.

– Vi ser RME som en bra men tillfällig lösning, då raps i grund och botten är en livsmedelsprodukt. Vi undersöker därför fortlöpande andra möjliga bränslealternativ att använda i framtiden. Mest intressant är förädlade restprodukter så som biogas eller skogsprodukter. Detta skulle rimma bättre med konceptet cirkulär ekonomi, som vi försöker ha som ledstjärna i vårt arbete, säger Peter Neiderud.

Halveringsmålet för The Absolut Company ska vara uppfyllt 2020, vilket beräknas överträffas.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078