23948sdkhjf

CPMR pressar på om sjöfartsstöd

CPMR, Conference of Peripheral Maritime Regions of Europe, uppmanar EU att stötta sjöfarten som drabbas hårt av det kommande svaveldirektivet.
CPMR driver frågan om EU-stöd till de sjöfartsaktörer som utvecklar mer miljövänliga fartyg och hamnar. Nu uppmanar man EU-kommissionen att visa hänsyn för de drastiskt ökade kostnader som drabbar näringen vid årsskiftet, i och med införandet av det nya svaveldirektivet som kraftigt begränsar svavelutsläpp från fartyg i Engelska kanalen, Nordsjön och Östersjön.

– Risken att gods flyttar över på vägar, vilket har en direkt och kraftigt negativ påverkan på miljön, vilket inte är avsikten med direktivet. De kan också innebära att vår infrastruktur påverkas på ett sätt som vi inte har i vår beredskap, säger Erik Bergkvist regionråd, Region Västerbotten, i en kommentar.

– Hela Europa behöver utveckling av lösningar för miljövänlig teknik för sin färjeflotta. CPMR är en bra påtryckare i projektet att designa en ny färja för trafik över Kvarken. Jag hoppas därför på stort ekonomiskt stöd av EU-kommissionen när det kommer till genomförande av de idéer som utvecklas och när färjan ska byggas, säger Erik Bergkvist (S),

CPMR består av sju havskommissioner varav en är Östersjökommissionen, Baltic Sea Commission, där Region Västerbotten är en av parterna.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078