23948sdkhjf

Politiska kontakter på bred front

Den politiska makten jobbar för högtryck och försöker hitta nya grupperingar som ska leda Sverige.
Det råder för närvarande febril aktivitet bland ledande politiker när det gäller att forma de politiska grupperingar som ska styra Sverige på nationell, regional och lokal nivå.

Med tanke på valresultatet kan detta ta tid. Och när detta är klart kommer det att pågå febril aktivitet med att bestämma vilka politiker som kommer att inneha politiska funktioner i riksdag och departement, samt i beslutande instanser på regional och kommunal nivå.

När detta blir känt kommer det också att pågå intensiv aktivitet bland branschorganisationer för att etablera kontakt med de nya makthavarna inom politiken.

Näringsdepartementet med infrastrukturministern är naturligtvis en given kontaktyta för transport- och logistiksektorns företrädare. Även ledamöterna i riksdagens trafikutskott är rätt personer att etablera kontakt med.

Det gäller dock inte att glömma bort att det finns ett flertal departement, ministrar och utskott som beslutar om frågor som berör transporter och logistik. Det handlar bland annat om ministrar och riksdagsledamöter med portföljer inom miljö, rättsväsende och företagarfrågor. Exempelvis lyder polisen under justitiedepartementet och här kan det vara läge att etablera kontakt med justitieministern när det exempelvis gäller kör- och vilotidsregler för yrkestrafiken.

Politiker tänker ibland utanför boxen. Ett färskt exempel under årets valrörelse är den hittillsvarande alliansregeringens civil- och bostadsminister Stefan Attefall som under augusti och september besökte ett antal transportföretag verksamma inom bygg- och anläggningssektorn. Eftersom ungefär 47 procent av landets åkerier är verksamma inom bygg- och anläggningssektorn och att fungerande transporter är en förutsättning för fungerande byggarbetsplatser, fanns det en hel del frågor att diskutera.

Stefan Attefall förklarade bland annat att han under sina år som bostadsminister ägnat stor kraft åt att effektivisera plan- och bygglovsprocesserna. Syftet är att korta handläggningstiderna för överklagande av plan- och lovärenden. Stefan Attefall har även angett tidsgränser för hur långa handläggningstiderna får vara. Detta ska leda till att byggnationer inte ska försenas, vilket både direkt och indirekt får positiva effekter för landets bygg- och anläggningsåkerier.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079