23948sdkhjf

SÅ rasar mot sopigt regeringsbeslut

Sveriges nya regering vill flytta insamlingsansvaret från det privata näringslivet till kommunerna, något som Sveriges Åkeriföretag beklagar.
– Nya regeringen gör en 180-graderssväng och det är bara att beklaga. Systemet har fungerat förhållandevis väl. Den kommunala sektorn har däremot överinvesterat i avfallsförbränningen och har knappast rätt drivkraft för att öka återvinningen, säger Jan Göransson, ordförande i Miljö- och renhållningsforumet hos Sveriges Åkeriföretag.

Miljö- och renhållningsforum består av medlemsföretag i SÅ, och har kämpat för att producentansvaret ska bli kvar. Det privata näringslivet som traditionellt sett hanterat återvinningen från både hushåll och verksamheter, har investerat stora summor i insamlingssystem och infrastruktur för sortering och hantering av material som ska återvinnas.

– Producentansvaret har fungerat väl, och kommunerna har haft tillsynsansvar, säger Erika Svanström, samhällspolitiskt ansvarig Sveriges Åkeriföretag, i en kommentar.

Hon framhåller att det finns andra tunga frågor som regeringen borde bita tag i istället:

– Direkttilldelningar av avtal i strid med LOU är fortfarande ett stort och olöst problem som hämmar utvecklingen i avfalls- och återvinningsbranschen. Det är anmärkningsvärt att inget hänt, och borde vara regeringens fokus för att komma tillrätta med osund uppdragstilldelning.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062