23948sdkhjf

Itella avyttrar inrikestransporter och logistik

Itella Logistics kommer att avyttra sin inrikestrafik och flyg- och sjöverksamhet samt planerar att överlåta eller avveckla sin tredjepartslogistikverksamhet.
Transport & Logistik Idag/Transportnet kunde redan i januari i år avslöja att den finska statliga post- och logistikkoncernen Itella beslutade sig för att sälja ut stora delar av sin internationella verksamhet i Itella Logistics, inklusive verksamheten i Sverige.
I januari gick Itella via en finsk företagsmäklare som arbetar med M&A-frågor (samgående och förvärv) gått ut med en så kallad ”teaser” till större transport- och logistikkoncerner som är verksamma i Norden för att undersöka om det fanns intresse bland någon eller några av dessa aktörer att ta över stora delar av Itella Logistics verksamhet.
Vid den tidpunkten valde Itella att lägga ”locket på” när Transport & Logistik Idag/Transportnet kontaktade dem för en kommentar.
- Vi har inga kommentarer till marknadsspekulationer, sade Timo J. Anttila, Vice President, Stakeholder Relations i Itella-koncernen till Transport & Logistik Idag/Transportnet vid den tidpunkten.
Och nu i oktober tillkännager Itella Logistics att man verkställer en ny strategi som innebär att man kraftsamlar på marknaden för gränsöverskridande lastbilstransporter på den nordiska marknaden.
- Vi har en stark position på marknaden för vägtransporter och har ambitionen att bli en ännu mer betydande spelare, vi kan erbjuda betydligt mer flexibla lösningar än många av våra konkurrenter, säger Kenneth Andersson, vd i Itella Logistics. Övriga verksamhetsområden planerar vi att överlåta eller avveckla på sikt för att koncentrera resurserna på att förverkliga den nya strategin.
Itella Logistics konstaterar att utrikes lastbilstransporter är ett framgångsrikt verksamhetsområde och Itella Logistics ser här stora tillväxtmöjligheter.
Övriga verksamhetsområden har däremot gått med underskott eller är för små för att utveckla.
Överlåtelsen omfattar Itellas flyg- och sjöverksamhet samt inrikes transportverksamhet där förhandlingar pågår med tilltänkta parter. Itellas kontraktslogistik planeras att överlåtas eller avvecklas efter att man fullföljt befintliga kunduppdrag.
Itella logistics är en del av den finskägda koncernen Itella Corporation som bedriver post-, logistik- e-handelsverksamhet i 11 länder inklusive Sverige, Norge och Danmark.
Strategin implementeras samtidigt i de tre skandinaviska länderna och en konsekvens blir att Itella Logistics AB framöver fokuserar på landtransporter mellan Sverige och övriga Norden, Baltikum samt utvalda delar av kontinenttrafikerna.
- Hittills har Itella Logistics utfört transporter till hela världen, säger Kenneth Andersson. Nu går vi från att vara en generalist till en specialist på de närliggande och största marknaderna där vi redan idag är starka. Vi har en konkurrensfördel genom att vi erbjuder högre service och flexiblare lösningar än vad de stora, standardiserade transportaktörerna kan ge.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078