23948sdkhjf

Flyktingar i frakten ökar

Fripassagerare i fraktfartyg blir vanligare i den globala sjöfarten, och så även i svenska hamnar. Göteborgs hamn har skärpt säkerheten.
Fripassagerare i fraktfartyg är ofta flyktingar som köpt en plats i en trailer eller godsenhet, och hittills i år har man vid två tillfällen omhändertagit fripassagerare som kommit till Göteborgs hamn:

– När det kommer flyktingar till hamnen handlar det oftast om människor som kommer hit av misstag. De flesta anländer från Gent eller Zeebrügge och vill till England, kommenterar Magnus Rosenqvist från Göteborgs hamn.

När fripassagerare upptäcks på hamnområdet undersöks den trailer de kommit med, för att se om det finns fler fripassagerare där. Flyktingarna som ofta färdats långt i en tillsluten enhet är medtagna men brukar sällan behöva sjukhusvård. Polisen rycker ut med närmaste patrull, eller så kallas gränspolisen till platsen. Eventuella brottsmisstankar utreds och asylsökande överlämnas till Migrationsverket.

Det händer också att människor tar sig in på det skyddsklassade hamnområdet för att försöka lämna Sverige som fripassagerare på ett fraktfartyg. Resultatet för det rederi som har fått med sig fripassagerare är dryga böter. I Göteborgs hamn har man skärpt säkerhetsarbetet och arbetar mycket förebyggande:

– Vi vet vilka ”riskfartygen” är och ett par dygn innan de anlöper Göteborg utökar vi bevakningen. Vi arbetar ofta med hundpatruller och vid misstanke eller intrång görs alltid en genomsökning. Målet är såklart att inga fripassagerare ska kunna ta sig ombord på fartyg i Göteborgs Hamn.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078