23948sdkhjf

Framgångsrik cabotagejakt för Skånepolisen

Trafikpolisen i nordvästra Skåne är för närvarande mycket aktiva för att stävja olaga cabotage ute på vägarna i regionen. Det handlar om att polisen, med ny lagstiftning från och med 1 januari i år, kan ta ut en sanktionsavgift på 40 000 kronor för olagliga inrikes lastbilstransporter.
Avgiften ska betalas på plats och direkt, alltså vid poliskontrollen.
- Bara under förra veckan drog vi in 93 000 kronor i avgifter, säger trafikpolisen Sören Johansson. De åkerier som sköter sig, oavsett var de är i Europa, vinner på det här.
En utländskregistrerad lastbil stoppades under förra veckan och bara det ekipaget fick betala 59 500 kronor.
- Först ett förskott till Transportstyrelsen på 40 000 kronor för olaga cabotagetrafik, säger Sören Johansson. Sedan 10 000 kronor i avgift för överlast, 3 000 kronor i avgift mot kör- och vilotiden samt 6 500 kronor i böter för att ha haft för högt axeltryck, för hög bruttovikt samt att vägavgiften var obetald.
De flesta ekipage som stoppas är utländska och språkförbistringen kan vara ett problem. Det löses genom att Sören Johansson med kollega Rickard Karlsson numera snabbt och effektivt kan ringa upp tolk på plats via mobilen.
- Det är avgörande för rättssäkerheten att vi ska förstå varandra, säger Sören Johansson.
Det kan också nämnas att trafikpolisen i nordvästra Skåne bara under måndagen 26 januari drog in ytterligare 90 000 kronor i olika avgifter under ett pass.
Den nya definitionen av cabotage innebär i korthet att sådana transporter ska vara av tillfällig art. En utländsk transportör som utfört en internationell godstransport på väg får utföra högst tre inrikestransporter i ett annat EU-land under en period av sju dagar.
Transportföretaget kan utföra några av eller alla de cabotagetransporterna som tillåts i vilken medlemsstat som helst. Detta får ske under förutsättning att cabotagetransporterna begränsas till en per medlemsstat inom tre dagar efter att det olastade transportfordonet rest in i medlemsstatens territorium.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063