23948sdkhjf

Transportindustriförbundet begär klarhet om frakthandlingar

Transportindustriförbundet önskar att regeringen och Transportstyrelsen klargör kravet på frakthandlingar. Förbundet har tidigare informerat om att EU-förordningen inte kräver att frakthandlingar visas upp vid vägkanten, eller att det går att påstå att en transport är otillåten bara för att chauffören inte kan uppvisa transportdokumenten vid vägkontroll.
Den nya bestämmelsen i SFS 1998:786 (ändrad genom SFS 2014:1063) säger i och för sig att dokumenten skall uppvisas vid kontrolltillfället men begränsar inte detta kontrolltillfälle till just vägkant. Transportindustriförbundet vill nu att Transportstyrelsen och Regeringen klargör om det verkligen kan ställas krav på uppvisande av frakthandlingar vid vägkant och än mer principiellt, om det verkligen går att besluta om sanktionsavgift (och förskott) enbart på den grund att frakthandlingar inte kan visas upp vid en vägkontroll.
Som förbundet tidigare angett så anser Transportindustriförbundet självklart att en transport som utförs i strid med gällande lagar, förordningar och bestämmelser skall lagföras men med hänsyn till både legalitetsprincipen och rättssäkerheten måste själva olagligheten i transporten först styrkas innan så kan ske och ett generellt antagande om att en transport är otillåten enbart om frakthandlingar inte kan visas upp vid vägkant kan inte anses vara förenligt med grundläggande rättsprinciper.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094