23948sdkhjf

Broavgifter i Sundsvall och Motala

Nu införs broavgift för resor på den nya bron över Motalaviken i Motala och på den nya bron över Sundsvallsfjärden i Sundsvall. Den 1 februari började Transportstyrelsen ta ut avgift på dessa båda broar.
För bron över Motalaviken kostar det 5 kronor för personbil, lätt lastbil och buss samt 11 kronor för tunga lastbilar (totalvikt över 3,5 ton) att köra över bron.
För bron över Sundsvallsfjärden i Sundsvall kostar det 9 kronor för personbil, lätt lastbil och buss samt 20 kronor för tunga lastbilar (totalvikt över 3,5 ton) att köra över bron.
– Broarna i Motala och Sundsvall är ju redan öppna för trafik, men det är först nu vi börjar ta ut avgifterna, säger Anna Elvkull, skatte- och avgiftsdirektör på Transportstyrelsen Till skillnad från trängselskatten i Stockholm och i Göteborg är det här systemet igång dygnet runt. Avgiften ska tas ut oavsett när på dygnet man passerar.
Broavgifterna i Motala och Sundsvall är så kallade infrastrukturavgifter. Avgiften tas ut för att bekosta byggandet av infrastruktur, i det här fallet själva bron, och den tas ut tills bygget är betalt. Trafikverket uppskattar trafiken över Sundsvallsfjärden till cirka 6 miljoner passager om året och att bron i Sundsvall kan vara till fullo betald om cirka 35 år. Trafikverket uppskattar trafiken över Motalaviken till cirka 2 miljoner passager om året och att bron i Motala kan vara till fullo betald om cirka 40 år.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062