Lastbilschaufförer dumpade gifttunnor i naturen
Det finns stor risk för att tonvis med giftigt avfall har grävts ner i den skånska och småländska naturen. Det handlar om DDT, övriga bekämpningsmedel och andra typer av gifter från statliga beredskapslager.
- Ja det var ju olika gifter, DDT, många olika saker, kristaller och flytande i små och stora tunnor, och i jutesäckar, säger Jonny Evaldsson till tidningen Miljöaktuellt.
Enligt Jonny Evaldsson var chaufförerna inte informerade om vad som fanns i förpackningarna.
Vid den tidpunkten fanns cirka 850 beredskapslager med bland annat bekämpningsmedel, vattenreningsmedel och gödningsmedel. Det var material som skulle användas om det blev krig.
Förutom Jonny Evaldsson var ytterligare ett antal lastbilschaufförer under perioden från mitten av 1950-talet till och med början av 1970-talet verksamma med att köra trasigt avfall från beredskapslager i Småland och Skåne. De transporterade många ton till olika markägare, där det fanns färdiggrävda hål att tippa avfallet i.
– Den enda regel vi fick var att inte tippa närmare än 100 meter från en bäck, å eller ett vattendrag, antagligen för att det kunde läcka ut, säger Jonny Evaldsson till Miljöaktuellt.
Jonny Evaldsson framhåller att han för över tio år sedan avslöjade för miljömyndigheterna om dessa gifttransporter. Anders Svensson, miljöhandläggare på Länsstyrelsen i Kalmar län, säger till Miljöaktuellt att uppgifterna inte har kunnat bekräftas och att de inte vet på vilka platser som gifterna har dumpats.