23948sdkhjf

2014 blev ett händelserikt år för PostNord

Håkan Ericssson, vd och koncernchef i den svensk-danska post- och logistikkoncernen PostNord, konstaterar att 2014 var ett händelserikt år. Inom ramen för bolagets strategi har PostNord implementerat en ny integrerad organisation, introducerat ett gemensamt varumärke och initierat ett kundanpassat helhetserbjudande.
PostNord redovisar en nettoomsättning för 2014 på 39 950 miljoner kronor, vilket är en ökning jämfört med 2013 då omsättningen uppgick till 39 533 miljoner kronor.
PostNord redovisar ett justerat rörelseresultat för 2014 på 861 miljoner kronor, vilket är en förbättring med 35 miljoner jämfört med 2013.
Rörelseresultatet för 2014 uppgick till 351 miljoner kronor, vilket är en försämring med 311 miljoner jämfört med 2013.
- 2014 var ett händelserikt år, säger Håkan Ericsson, vd och koncernchef i PostNord. Inom ramen för vår strategi har vi implementerat en ny integrerad organisation, introducerat ett gemensamt varumärke och initierat ett kundanpassat helhetserbjudande. Dessutom har betydande omställningsarbeten genomförts i hela koncernen. Allt detta för att säkerställa långsiktig lönsamhet och konkurrenskraft.
Håkan Ericsson framhåller att PostNords arbete med att utveckla mer kundanpassade helhetserbjudanden framskrider väl.
- Inom logistikverksamheten har vi bland annat skrivit avtal med Blue Water Shipping i Danmark för logistik av paket och pall inom Norden, säger han. Vi har även under kvartalet skrivit ett flertal betydande kontrakt med kunder inom det kraftigt växande e-handelssegmentet. Inom ramen för vårt hållbarhetsarbete blev PostNord guldrankade för sitt kvalitativa miljöarbete av IPC, International Post Corporation.
Julens e-handel slog nytt rekord med ökade paketvolymer. Till följd av den fortsatta digitaliseringen visade brevvolymerna som förväntat en fortsatt nedgång och minskade med 8 procent jämfört med fjärde kvartalet 2013, varav 17 procent i Danmark och 6 procent i Sverige. Motsvarande siffror för helåret 2014 var en minskning med 5 procent för koncernen, varav 12 procent i Danmark och 4 procent i Sverige.
- Under fjärde kvartalet 2014 initierades ytterligare ett besparingsprogram varpå relaterade omstruktureringskostnader belastade resultatet, säger Håkan Ericsson. Inom ramen för vårt kapitaleffektiviseringsprogram avyttrades fastigheten på Köbmagergade i centrala Köpenhamn under fjärde kvartalet, vilket påverkade resultatet och kassaflödet positivt. För att öka vår intjäningsförmåga och långsiktiga konkurrenskraft krävs fortsatt omställningsarbete. Vi är nu i slutfasen av reduktionen av knappt 800 tjänster inom administration utöver de cirka 600 tjänster som reducerades i samband med omorganisationen under första halvåret 2014. Under 2015 kommer ytterligare kontinuerliga effektiviseringar att ske inom framförallt produktion för att balansera volymnedgången för brev.
Under kvartalet togs beslutet att utvärdera en eventuell avyttring av Strålfors för att frigöra kapital inom PostNord samtidigt som en förändrad ägarsituation kan vidga utvecklingsmöjligheterna för Strålfors. Utvärderingsprocessen fortlöper enligt plan. Fulfilmentverksamheten inom Strålfors kvarstår inom PostNord och berörs inte av en kommande eventuell avyttring.
- 2014 har präglats av stora omställningsåtgärder med målet att skapa rätta förutsättningar att bygga ett starkare och ett mer integrerat PostNord under ett gemensamt varumärke, säger Håkan Ericsson.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078