23948sdkhjf

Halland toppar statistik över dieselstölder

Halland är hårt drabbat när det gäller dieselstölder med över 500 stölder under 2014. Dessutom är straffvärdet lågt och brotten så svårutredda att stölderna sällan kan klaras upp av polisen.
Sveriges Åkeriföretag genomför årligen en åkeribarometer, och där anger cirka 45 procent att lönsamheten inte är så god. Stölder och andra oförutsedda utgifter kan ge stora konsekvenser för ett företag med svag ekonomisk situation.
-Enligt färsk statistik från BRÅ, Brottsförebyggande Rådet, var Halland det län som hade flest dieselstölder efter storstadsregionerna, trots att vi är ett litet län, säger Lars Runesson, regionchef för Sveriges Åkeriföretag Halland. Det är besvärliga brott som ofta är kostsamma eftersom det försenar arbetet och det är också vanligt att tjuvarna ställer till med stora skador på egendom.
508 dieselstölder bara under 2014, det är nästan 10 stölder i veckan, året om. Det behövs förebyggande åtgärder och här skulle försäkringsbolag, åkernäring och andra aktörer kunna samarbeta ännu mer. Färg i drivmedlet så det syns om dieseln är stulen, testa DNA-spårning i drivmedlen och också en värderingsförändring hos den som är beredd att köpa stulet bränsle.
-Vi har arbetat hårt för att få en sundare transportnäring, bland annat genom initiativet Fair Transport, säger Lars Runesson. Vi får nog ta ytterligare ett initiativ för att förebygga dieselstölder och se vad andra har gjort för att lyckas. Halland ska toppa listor, men inte för brottsstatistik utan framgångar av olika slag.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078