23948sdkhjf

Sjöfarten inför nolltolerans mot sexuella trakasserier

Nu går den svenska sjöfartsbranschen samman för att få bukt med kränkande särbehandling till sjöss. Tillsammans har man tagit fram en strategi och handlingsplan för likabehandling. Fokus ligger på de studerandes situation när de är ombord på fartyg under sin utbildning.
- Detta är en oerhört viktig fråga där vi tillsammans kan vi göra skillnad, säger Ted Bågfeldt, prefekt på Sjöfartshögskolan vid Linnéuniversitetet och initiativtagare till samarbetet.
De parter som idag gemensamt beslutat om strategi och handlingsplan är Linnéuniversitetet, Chalmers tekniska högskola, Sjöfartens Utbildningsinstitut, Linnéstudenterna, Chalmers studentkår, Sveriges Redareförening, Sjöfartens Arbetsgivareförbund, Sjöbefälsföreningen, Seko Sjöfolk och Transportstyrelsen.
- Det måste vara helt solklart för alla som arbetar inom sjöfarten att kränkningar av medarbetare inte får förekomma, arbetsklimatet är särskilt viktigt till sjöss då de anställda bor ombord under sin tjänstgöring, säger Pia Berglund, vd i Sveriges Redareförening.
- Att nu alla aktörer går in och jobbar gemensamt, och gör åtaganden, ser vi som mycket positivt och absolut nödvändigt för att nå ända fram, säger Maria Knutsson Wedel, vicerektor för grundutbildningen på Chalmers.
I strategin står att utbildningsverksamheten inom svensk sjöfart ska utgöra en miljö där människor med olika bakgrund och erfarenheter kan mötas på lika villkor. All verksamhet ska bedrivas under former som främjar jämlikhet och god arbetsmiljö. Det står också att det råder nolltolerans mot diskriminering och kränkande särbehandling, både i studiemiljöer och ombord på fartygen.
- Men det räcker ju inte med en strategi, säger Ted Bågfeldt. Därför har vi också tagit fram en handlingsplan.
Vid sidan om implementering av strategin ska alla aktörerna lyfta frågor som diskriminering, trakasserier och kränkande särbehandling i sitt arbetsmiljöarbete. Lärosätena ska utvärdera programutbildningarna med fokus på att integrera dessa frågor i utbildningen och tillsammans ska alla aktörer utveckla informations- och utbildningsmaterial för befäl, handledare och övrig personal ombord.
I handlingsplanen ingår också att en rad åtgärder för att säkerställa att anmälning av kränkande behandling inte blir ett hinder i studenternas fortsatta karriär, att den som anmäler omgående får hjälp eller stöd och att anmälningar följs upp och åtgärdas utan dröjsmål.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064