23948sdkhjf

Svenska extraförare misstänks för cigarettsmuggling

På måndagen inledde Hovrätten i Västra Götaland rättegången i Göteborg, där tre svenskar från Gotland misstänks för att ha hjälpt till att köra lastbilar med smugglade cigaretter från Polen till Sverige.
Sveriges Radio P4 Gotland rapporterar att det handlar om tre personer; två män och en kvinna i åldern 23 -35 år som misstänks för delaktighet för cigarettsmugglingen och där cigaretterna har sålts på svarta marknaden.
De tre personerna friades av tingsrätten, men kammaråklagare Anders Berndtson-Sandell överklagade domen eftersom han anser att det är bevisat att de tre ska ha hjälpt till att köra lastbilar med de insmugglade cigaretterna, alternativt stått till förfogande som extraförare vid tre av de transporter som tullen har haft koll på.
Sveriges Radio P4 Gotland rapporterar att åklagaren gör gällande att chaufförerna från Gotland borde ha ”anat ugglor i mossen” när det gäller transporterna, bland annat eftersom de levererade varorna till en adress som inte var skriven på fraktsedeln och eftersom de tre fick kontant ersättning och där betalningen levererades med sedlar i plastkassar.
Rättegången berör tio långtradarfrakter med cigaretter som var beställda till ett lager i Göteborg, men som inte levererades dit.
Det var i januari 2014 som utredningen startade i samband med att tullen stoppade en lastbil i Jönköping, som var på väg från Polen i riktning mot Stockholm istället för till Göteborg.
Den här cigarettsmugglingen har medfört att svenska staten har förlorat skatteintäkter och övriga avgifter på drygt 51 miljoner kronor.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062